Det kan være lurt å bruke litt ekstra tid på å sikre huset før man reiser bort. Slik kan man unngå å komme hjem til et endevendt eller skadet hjem. 

Sørg for at dører og vinduer er låst 
Påse at vinduer og dører er lukket og låst før du reiser. Ikke legg igjen nøkkel til huset i blomsterpotter eller utenfor huset. Spør heller venner eller en nabo om de kan oppbevare nøkkel for deg, slik at de har tilgang til huset om noe skulle skje. Før du reiser bør du også ta en sjekk rundt huset for å tilse at boder og garasje er låst, samt at det ikke ligger verktøy, stiger o.l. tilgjengelig for eventuelle innbruddstyver.

Skru på boligalarmen før du reiser 
Har du boligalarm bør du sørge for at denne er skrudd på før du reiser. Et hus med installert boligalarm tilknyttet en alarmsentral kan virke avskrekkende på innbruddstyver. En boligalarm kan også varsle alarmsentralen hvis brannalarmen skulle gå. 

Få huset til å se bebodd ut 

Skal du være lenge borte kan det være lurt å omadressere post, slik at postkassen ikke flyter over. Eventuelt kan du spørre en nabo om han kan ta inn posten mens du er bortreist. Samtidig kan det være lurt å la det være igjen noe søppel i søppeldunkene dine. En full postkasse og tom søppeldunk er tydelige tegn på at ingen er hjemme.  

Steng hovedstoppekranen

Et godt tips er å alltid stenge hovedstoppekranen når man er bortreist over en lengre periode. Slik kan du unngå å komme hjem til et vannskadet hus. Alle i husstanden bør vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan man stenger den. 

Alliere deg med naboen 
Det kan være lurt å informere naboen om hvor lenge du skal være bortreist. Hør om naboen kan holde ekstra utkikk med boligen din mens du er borte. Skal du være borte lenge, kan det lønne seg å høre om noen kan vanne plantene dine. 

Slå av elektrisk utstyr

Slå av elektrisk utstyr som ikke er i bruk. Dra ut kontakten til kaffetrakter, TV og andre elektriske apparater. 

Reis ikke fra huset med alle lys på
Det er ingen god ide å reise fra huset med alle lys på. Har du smartplugg med timer kan du stille denne inn slik at lyset slår seg av og på en gang i blant mens du er bortreist. Sørg i tillegg for å ha tilstrekkelig med utebelysning. 

Vær forsiktig med sosiale medier 

Statusoppdateringer og innlegg på sosiale medier kan være synlige for flere enn vennene dine. Det er derfor lurt å være forsiktig med å annonsere at man skal reise bort.