Hopp til innholdet
Ute boder i borettslag. foto
BM Forsikring

Heller dugnad enn kostbare skader

Lukten av gress, lysere dager, fuglekvitter og smilende folk på gata er tydelige vårtegn. Det betyr tid for dugnad!

Styret i borettslag eller sameie har ansvar for å gjennomføre vedlikehold av fasade, tak, skjulte rør og fellesarealer. Beboerne har ansvar for det som er innenfor egen bolig. Det er flere som ikke har full oversikt over vedlikeholdsansvaret og hva det innebærer. Dårlig eller mangelfullt vedlikehold kan føre til skader på bygningen, økte kostnader på sikt, unødvendige utgifter og redusert bokvalitet.

Litt arbeid nå sparer deg for mye arbeid senere

Lite stell av felles uteområder kan føre til uønsket vegetasjon, dårlig drenering og generelt at det ser litt kjipere ut. Mangelfullt vedlikehold påvirker ikke bare trivselen til beboerne, men kan også redusere verdien til eiendommen og påvirke en eventuell salgspris.

– Vedlikehold er rett og slett nøkkelen for å holde borettslag og sameie i tipp topp stand og unngå kostbare skader og merarbeid senere. Derfor er det så viktig at styret organiserer en god og effektiv dugnad, slik at dere får gjort unna nødvendig vedlikehold før skaden inntreffer og det er for sent. En enkel vannskade kan fort påvirke flere eller alle beboere, og det er skrekkelig kjedelig å måtte håndtere, påpeker Therese Hofstad-Nielsen skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet vårt.

Ta din del av ansvaret - bli med på dugnad

Dugnad er en gyllen anledning til å få gjort unna de viktigste oppgavene, så det ikke hoper seg opp med arbeid, og risikoen for skade blir for stor. Det bør gjennomføres minst én gang i halvåret, hvis ikke kan det fort bli dyrt når skadene tar deg igjen.

Prioriter disse dugnadsoppgavene

  1. Sørg for at taket er i god stand og at takrennene er rene og frie for løv og rusk.
  2. Kontroller at dreneringssystemet ikke er tett og at vannet ledes bort fra grunnmuren.
  3. Se etter sprekker og skader på fasaden som kan føre til at vann kan komme inn, og sørg for at de er tettet igjen.
  4. Sørg for at kjellere og underetasjer er godt ventilert, og at det heller ikke er tegn til fukt eller sprekker hvor vann kan komme inn.

Du finner flere tips til vedlikehold i dugnadsveilederen vår.

Visste du at alle som bidrar til dugnadsarbeidet, er forsikret hvis borettslaget eller sameiet har huseierforsikring   hos oss? Det betyr at dere kan jobbe trygt og sikkert uten bekymringer!